Als een van de oudste gedomesticeerde gewassen en heeft de vijg al lang zijn weg gevonden vanuit het oorspronkelijke mediterrane gebied naar onze tuinen.
De botanische naam van de plant is Ficus carica. Een vijgenboom buiten groeit als een kleine boom of een grote struik – afhankelijk van hoe het wordt gekweekt.
De zijscheuten steken schaars uit en de plant heeft groot, diep ingesneden blad. De vijg wordt in dit land ook beschouwd als een decoratieve mediterrane fruitstruik.
Zowel het loof als de mooie vruchten springen in het oog. De echte vijg kan idealiter in een emmer worden gekweekt als hierin de winter vorstvrij gegarandeerd kan worden.
De gewone vijg gedijt het beste buiten en geniet een zonnige, beschutte standplaats.
Vruchten kweken in eigen tuin
De vruchten van de vijgenboom buiten zijn middelgroot. De vorm lijkt als afgeknot en kegelvormig.
Als bladverliezende struik of kleine boom is de echte vijg (Ficus carica) een ideale keuze voor de boomgaard. De vijg geeft het een vleugje Middellandse Zee en veelzijdigheid. De gewone vijg gedijt het beste buiten en geniet een zonnige, beschutte standplaats. Licht zure tot leemachtige bodems en voedselrijke en losse bodems vormen de ideale voedingsbodem voor de plant. Het vijgengeslacht kent vele soorten en kwerijen bieden vaak een grote selectie. Vraag er dus maar op los bij de aankoop van deze tropische plant en het kweekplezier kan beginnen!
De winterharde variëteiten
De vijg wordt in veel verschillende soorten geteeld. Wil je de Een vijgenboom buiten uitplanten, dan is de juiste selectie belangrijk. De winterhardheid dient exact te worden aangepast aan de weersomstandigheden op uw locatie.
Eveneens is het belangrijk om langdurige droogte te vermijden, want dan worden de bladeren bruin en ontwikkelt de vijgenboom alleen kleine, saploze vruchten.
In de groeifase van voorjaar tot nazomer heeft de vijgenboom voedselveilige meststoffen nodig die u bij de kweker kan bestellen zodat u zonder aarzelen de heerlijke vruchten kunt consumeren.